Knæskadet – øv……

Date

Om hvor vigtigt det er at være glad – at have glæden med i sin træning

En knæskade – ja den kan da let tage glæden fra en, hvis man ikke kan træne længere.
Ja, det kan den – men det kan også tage glæden væk på en anden måde.
Læs mere i dette blogindlæg om hvordan træning og glæde også hænger sammen

 

Knæskadet – øv…

Jeg har i lang tid døjet med mit højre knæ. Sådan lidt on/off. I september tog jeg mig endelig sammen til at få kigget på det.

Det føltes ikke som om det var inden i knæet, så jeg skulle bare have fundet ud af, hvad det var og hvad der kunne gøres ved det. Jeg har heldigvis aldrig døjet med mange skader igennem de mange år jeg har løbet.

Jeg kontaktede den bedste på området – Jacob Iversen, Movementlab. Han er grundig og meget dygtig. Konklusionen efter undersøgelse, løbetest mm var klar – din højre quadriceps muskel (den store lårmuskel) er slet ikke stærk nok til at løbe. Så i gang med specifik genoptræning. Jeg fik 2 styrkeøvelser og restriktioner på løbet. Efter ca 2 uger var der markant bedring og jeg fik nu en mere specifik løbeplan – funktionel genoptræning. Lige i min ånd.

 

Fokus = genoptræning

Men jeg må også konstatere at det var virkelig vigtigt at holde fokus på formålet med denne plan. At genoptræne knæet. Og det var ikke fordi jeg suste af sted og slet ikke kunne holde mig til planen. Tværtimod. Jeg kunne hurtig konstatere, at det faktisk gjorde noget ved min glæde ved at løbe. Jeg havde fået en fin plan med tid, tempo, underlag/terræn, antal gange mm. Det var ikke sådan helt ned i detaljerne og jeg skulle også selv fordele dem over ugen.

Men det gjorde bare noget ved mig. I mange, mange år af mine aktive idræts år, har min dagligdag, uge, måned, år, været styret af en meget stram træningsplan. Noget af det jeg nyder allermest nu, er at jeg selv kan bestemme. Jeg kan selv bestemme om jeg gider løbe. Om det skal være i skoven eller på grusvej. Om det skal være langt eller kort, let eller hårdt. Hvordan jeg nu har lyst til netop denne dag. Jeg løber fordi jeg har lyst og jeg løber for at nyde naturen, bare tøffe derud af.

Det der holdt mig motiveret var, at det var en genoptræningsplan. Så det var midlertidig og jeg er nu på lidt mere fri genoptræning. Der er nogle retningslinier, jeg skal overholde og følge, men jeg styrer mere selv. Fokus er fortsat genoptræning af knæet, men med frihed under ansvar.

 

Lesson learned – eller genopfrisket…

For mig har det her været en rigtig god læring. Jeg løber, fordi det gør mig glad. Og det gør mig glad, når jeg har friheden til selv at bestemme og mærke efter hvad jeg har lyst til i dag. Når jeg kan løbe rundt i skoven uden at tiden eller intensiteten bestemmer turen.

 

Sidste nye
blogindlæg