Sådan påvirker stress din søvn

Date

tiger stress body mind balance terapi coaching healing mentor kropsterapi

- og hvorfor dårlig søvn er et af de første tegn på stress

Stress og søvn hænger sammen.

Stress påvirker søvnkvaliteten i større eller mindre grad. Har du begyndende stress symptomer eller egentlig stress, så er det med stor sandsynlighed medvirkende til, at din søvn ikke er optimal. Faktisk er træthed og dårligere søvn et af de første tegn på stress.

Og søvnproblemer øger sårbarheden over for stress…

Dertil er det jo stressende i sig selv ikke at kunne sove. For det kan godt være, at det i første omgang er stress, der udløser vores søvnproblem. Men søvnproblemet kan blive en stressfaktor i sig selv, hvis vi anstrenger os for at sove godt – og så ender det hele blot med at bidrage til at vedligeholde søvnproblemet.

Det er en ond cirkel (men den kan brydes).

 

Hvis en potentiel fare lurer lige om hjørnet, så er det svært at sove

Det er faktisk det, der sker, når vi er stressede. Vores krop (nervesystem) går i alarmberedskab, og så giver det næsten sig selv, at det er svært at sove. Det ligger helt grundlæggende i menneskets DNA, at vi ikke kan sove, hvis en potentiel fare lurer lige om hjørnet. For år tilbage betød det forskellen mellem liv og død.

Vores nervesystem tror ganske enkelt, at der er fare på færde, når vi er stressede.

Stress øger nemlig niveauet af stress-hormonet kortisol. Det kan få din krop til at føle sig træt og udmattet, men det modarbejder ganske enkelt også en god og dyb søvn.

Så vi bliver trætte, men kan ikke sove….

Nogle stressede oplever dog at sove, men sjældent i fred og ro – og dybt nok – en hel nat. Ofte er det meget let, uroligt eller ikke så mange timer. Søvnen er forstyrret og det går ud over helbredet og det forstærker måske også stress-tilstanden.

Det vigtigste, du kan gøre,

er at gøre noget ved din stress og din pressede hverdag.

Du er ganske enkelt nødt til at komme ned i et andet gear og få mere ro i dit nervesystem. 

Det er der mange veje til.

Jeg tror på, at vi skal have kroppen med ind over. Det er der nervesystemet bor. Det er kroppen, der giver dig symptomer. Det er den der råber op og larmer – beder dig om at stoppe op. Og den bliver ved med at prikke til dig og larme indtil du stopper og lytter. 

Men hvordan gør man det?

Hvordan mærker man det og hvordan får man kroppen med?

Det er det mit forløb Mindre stress – Mere ro er skabt til. Det er til dig, der oplever stress-symptomer eller er egentlig stresset, måske er du sygemeldt eller vil gerne undgå det.

Det er et forløb, der arbejder med både krop og hoved – med dig som en helhed. Vi kan ikke tale os ud af alt. Måske har du fået tilbudt hjælp hos en psykolog, men alle de ord….  Det er ikke løsningen for alle.

Tag et kig på her på hjemmesiden, hvis du er nysgerrig og vil vide mere.

Det findes både i en online udgave og en her hos mig i klinikken (eller en kombination).

Bryd den onde cirkel og lad ikke stressen tage din nattesøvn.

Kærlig hilsen

Mette

Body Mind Balance

Body All Mind Kropsterapeut

Livsforvandler, mentor og varme hænder

Sidste nye
blogindlæg